01-04-2015
Op het werk zullen Nederlandse werknemers veel vaker kanker of andere ziekten oplopen als het nieuwe vrijhandelsverdrag TTIP tussen Europa en de VS er komt. Stellen de FNV en de UvA. In Amerika zijn de normen voor gevaarlijke stoffen namelijk beduidend slechter dan in Nederland.

In Nederland is nog maar kort afgesproken dat maximaal 2.000 asbestvezels in een kubieke meter lucht mogen zitten. De norm zou ook binnen Europa moeten gelden vind de FNV. In Europa ligt het niveau nu op honderdduizend vezels, even als in de VS. ,,Wanneer TTIP er komt dan is de kans groot dat die noodzakelijke lage Europese norm er niet te komen. En dat is gevaarlijk.”

Volgens onderzoeker arbeidsomstandigheden bij de Universiteit van Amsterdam, Jan Popma, is de waarschuwing van de FNV reëel. De Nederlandse en Europese regelgeving zal eerder afkalven dan strenger worden door TTIP, verwacht hij.

In Nederland is juist behoefte aan een strengere regelgeving, betoogt hij. Veel mensen overschatten de arbeidsomstandigheden deze zijn vaak niet zo goed als veel mensen denken. ,,We zijn ieder jaar zo’n 12 miljard euro kwijt aan beroepsgerelateerde arbeidsongeschiktheid en ziekten door het werk, blijkt uit diverse studies. Bijvooreeld de 20.000 mensen die ieder jaar in arbeidsongeschiktheidsregelingen terechtkomen, of de werkgevers welke loon moeten doorbetalen. De zorgkosten vallen hier ook onder.”

Voor het volledige bericht klik u hier

ttip