Soorten asbest

Asbest wordt vanuit mineralogisch en chemisch oogpunt in twee groepen verdeeld. De soorten asbest met krulvormige vezels, en de soorten asbest met naaldvormige vezels. Alleen aan de kleur van het ruwe asbest kan men zien tot welke soorten asbest het behoort. Wanneer het materiaal verwerkt is, kan dat niet meer. Alleen laboratoriumanalyse kan dan nog uitsluitsel geven.

Asbest met krulvormige vezels – serpentijn

Het mineraal serpentijn (chrysotiel) is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat “slang” betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Serpentijn is witte asbest en is de asbestsoort die het meest wordt toegepast. In Nederland heeft naar schatting 85 procent van de aangetroffen asbest deze samenstelling.

soorten asbest soorten asbest soorten asbest

Asbest met naaldvormige vezels – Amfibolen

De naam van het mineraal amfibool is afgeleid van het Griekse amfibolos, dat “dubbelzinnig” betekent. Asbest uit de groep amfibolen, zoals blauwe asbest (crocidoliet) en bruine asbest (amosiet), worden minder vaak gebruikt, in slechts circa 10% van de asbestgevallen.

soorten asbest soorten asbest soorten asbest

Cursussen en opleiding

In onze cursussen over asbest kunt u meer leren over onder andere de verschillende soorten asbest, de gevaren van asbest en asbestherkenning.

Neem contact op voor meer informatie.