Wat is Asbest?
De naam asbest komt van het Griekse woord asbestos, dat onvergankelijk/onverwoestbaar betekent. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Deze vezelstructuur is opgebouwd uit lange dunne kristallen en bestaat hoofdzakelijk uit silicium, magnesium, ferro, calcium en aluminium.
Asbest heeft veel goede eigenschappen zoals de duurzaamheid ervan, het is thermisch isolerend en geluidisolerend, sterk en slijtvast. Bovendien is asbest goedkoop en gemakkelijk te verwerken met andere producten als cement, gips, bitumen, papier, etc. Tot in de jaren ā90 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen. Dit geeft u misschien nog niet een volledig beeld van “Wat is asbest”
Kenmerken van asbest
Asbest bestaat uit vezels die zich kenmerken door een zeer grote trekvastheid, slijtvastheid en stijfheid. De bekendste eigenschap van asbestvezels is dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen: van minstens 400 graden tot meer dan 1000 graden Celsius. Vooral vanwege die eigenschap is asbest op grote schaal toegepast als brandwerend materiaal in de bouw en in bijvoorbeeld rem- en frictiematerialen.
Nog steeds de vraag “wat is asbest”?
Asbest in pure vorm
Wat is asbest? Asbest, gewonnen in AsbestmijnenĀ is een natuurlijk product. Het is een delfstof die wordt gewonnen in mijnen. De asbestkristallen zijn ontstaan doordat duizendende jaren geleden gesteente diep in de bodem met hoge druk en zeer hoge temperatuur te maken heeft gekregen waardoor dit vloeibaar werd. Daarna is het langzaam afgekoeld en zijn de kristallen gevormd.
Er wordt nu nog steeds asbest gewonnen, in onder andere Zuid-Amerika, Rusland, India, China maar ook in Canada. Rusland is op moment de grootste exporteur van asbest.
Nu heeft u antwoord op de vraag “wat is asbest” maar waar kan je het nu in tegenkomen in de praktijk?
Toepassingen met asbest
Inmiddels zijn meer dan 3.500 asbesthoudende toepassingen bekend waarin asbestvezels zijn verwerkt. Een voorbeeld hiervan zijn asbestcement golfplaten, -buizen en -bloembakken. Asbestvezels kunnen echter ook verwerkt zijn in minder bekende toepassingen als gordijnen, warmhoudplaatjes, ovens, kachels en zelfs schoolborden en rubber.
De asbesthoudende toepassingen komen voornamelijk voor in en om gebouwen maar ook in de industrie en/-of scheepvaart. Een veelgebruikt voorbeeld hiervan is spuitasbest wat tot het eind van de jaren ā70 gebruikt werd als een brandwerend en isolerend middel in schepen en gebouwen. In de scheepvaart kan door onderhoudswerkzaamheden in het buitenland zelfs asbest aan boord komen ondanks de asbestvrij-verklaring die is afgegeven tijdens de nieuwbouw van het schip.
In Nederland is er sinds 1 juli 1993 een totaalverbod op het toepassen van asbest van kracht. In bouwwerken met een bouwjaar tot 1 januari 1994 kan dan ook veelvuldig asbest zijn verwerkt. Echter door onze jarenlange ervaring hebben wij ook gevallen ontdekt waarin asbest is aangetroffen in bouwwerken met een bouwjaar na 1994. Dit door bijvoorbeeld illegale bouw en/-of hergebruik van asbest.
Voor meer informatie over het herkennen van asbest Ā klikt u hier
Wilt u een herkenningscursus passend bij uw bedrijf en werkzaamheden kijkt u dan hier
Vermoed u dat er asbest aanwezig is in een gebouw of object en wilt u dit laten onderzoeken dan kan u het beste hier kijken